24 apr. ITP anual pentru autovehiculele mai vechi de 12 ani
Incepand cu 1 Ianuarie 2018, autovehiculele care au o vechime mai mare de 12 ani sunt nevoite sa fie aduse la Inspectia Tehnica Periodica (ITP) in fiecare an. Conform declaratiei pentru 0-100.ro a directorului Registrului Auto Roman, George Adrian Dinca, scopul din spatele acestei idei l-a reprezentat cresterea calitatii parcului de auto si implicit cresterea sigurantei rutiere.
De ce sunt vizate autovehiculele mai vechi de 12 ani?
Inca din urma cu 3-4 ani s-a dorit ca autovehiculele vechi sa revina mai des la Inspectia Tehnica Periodica, insa nu exista o baza legislativa in termenii careia sa se aplice acest lucru. Totul s-a schimbat insa acum, existatnd o directiva europeana care permite statelor europene sa creasca frecventa autovehiculelor la statiile ITP dupa ce au inregistrat la bord 160.000 km. Urmatoarea problema pusa a fost evitarea de catre unii proprietari mai inventivi care ar fi dorit sa omita revenirea anuala la ITP prin modificarea numarului de kilometrii de la bordul autovehiculelor. In acest sens Registrul Auto Roman a facut un studiu asupra rulajului mediu anual al autovehiculelor inregistrate in Romania, ajungand la concluzia ca un autovehicul parcurge anual in medie 14.000 km. Asadar pentru combaterea kilometrajului dat inapoi la unele autovehicule care deja au trecut de limita impusa prin directiva europeana s-a optat pentru transpunerea numarului mediu de kilometrii in ani, rezultand astfel 12 ani.
Peste 60% din piata auto din Romania este formata din autoturisme mai vechi de 12 ani, deci care vor avea nevoie de inspectia tehnica periodica anuala, preconizandu-se cheltuieli anuale insumate mai mari de 100 de milioane de euro pentru proprietarii acestor autoturisme. Pe piata europeana ciclul de viata al unui autoturism se incheie dupa 15 ani, in timp ce pe teritoriul Romaniei aproape 42% din numarul total de autoturisme inmatriculate sunt mai vechi de 15 ani (21% din total fiind reprezentat de autovehicule mai vechi chiar de 20 de ani). In cazul in care numarul de autoturisme inmatriculate care au o vechime de peste 12 ani vor reveni anual la ITP, Registrul Auto Roman va avea venituri mai mari cu aproximativ 55 milioane lei, avand in vedere ca RAR incaseaza o taxa fixa de 17 lei din suma totala inregistrata la inspectia tehnica periodica a fiecarui autovehicul.
Atentie insa, daca autoturismului i s-a facut ITP-ul inainte de 1 Ianuarie 2018, de exemplu in luna Noiembrie a anului 2017, acesta va fi valabil 2 ani, adica pana in Noiembrie 2019, abia de la acea data urmand ca acesta sa fie inspectat anual, in schimb daca ITP-ul a fost facut dupa 1 Ianuarie 2018, sa zicem in luna Martie 2018, atunci autoturismul trebuie sa faca urmatoarea inspectie tehnica periodica peste un an, in luna Martie a anului 2019.
Avand in vedere eliminarea taxei de timbru din urma cu un an, numarul de autoturisme rulate inmatriculate a fost de 520.000 unitati (cu 72% mai multe unitati inmatriculate fata de anul 2016), in Romania inmatriculandu-se de 4.9 ori mai multe autoturisme second-hand decat autoturisme noi, conform Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Inca din primele doua luni ale acestui an s-a remarcat deja o crestere cu 3.5% a numarului de autoturisme rulate inmatriculate fata de aceiasi perioada a anului trecut, deci se prevede de asemenea un an cu multe autovehicule rulate inmatriculate si de aceasta data, insa totodata a crescut si numarul autoturismelor second-hand mai noi de 7 ani, o mare parte din cresterea observata in aceste doua luni fiind acoperita de aceste autovehicule.
O veste buna in ceea ce priveste viitorul calitatii mediului este adus de evolutia pozitiva inregistrata de autoturismele electrice si hibride care in anul 2017 au avut o pondere de 2.2% din totalul de autoturisme inmatriculate, observandu-se o crestere de 207% (in cazul celor electrice) insumand 514 unitati si o crestere de 126.1% (a celor hibride) ajungandu-se la 2.297 unitati inmatriculate in 2017. Si mai incurajator este evolutia pe care acestea au inregistrat-o deja in primele doua luni acestui an, respectiv o pondere de 2.4% din totalul autovehiculelor inmatriculate si o crestere de 731.6% a celor electrice, respectiv 14.1% a celor hibride, aceste date fiind furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Pentru soferii de pe raza municipiului Cluj Napoca va stam la dispozitiei in cea mai moderna statie ITP din Cluj pentru a face o programare rapida online pe site-ul https://www.itpalb.ro/ sau la numarul de telefon 0745 228 274.
Pentru o localizare mai usoara folositi harta de mai jos:
Sorry, the comment form is closed at this time.